Intervju: Evelyn Willmann

Fragile. Foto: Evelyn Willmann

Etter fire år som lærling klarte hun det på siste forsøk. For i år nådde Evelyn Willmann ett av målene sine: å bli kåret til Årets student/lærling i Landskonkurransen.

Tekst: Christine Tolpinrud Foto: Evelyn Willmann

Evelyn Willmann var såvidt ferdig med lærlingtiden og nyoppstartet som fotograf da nyheten kom om at hun var kåret til landets beste fotografstudent/lærling i Landskonkurransen 2019.

– Det har vært et mål gjennom hele lærlingtida og bli Årets lærling. Så klarte jeg det på siste sjanse! sier hun fra sofaen hjemme i Trondheim.

De fire bildene som sikret henne seieren ble alle tatt i forbindelse med den danske svenneprøven som skulle bestå av totalt 25 bilder innenfor sjangerne stilleben, arkitektur og portrett. Bildet «Fragile» fikk en Bronsemedalje. Bildet er av romkameraten som er smurt inn med store mengder leire som deretter har tørket.

– Jeg ville skape et bilde som hadde gallerieffekten med taktiliteten i sprekkene. Meningen var at man skulle lure på om det var et menneske eller en skulptur, sier hun.

Alle bildene har en historie, og ett av dem handler om ei venninne som har drevet med hundekjøring i Alaska.

– Hun er avbildet i den store karakteristiske pelsjakken. Men visumet hennes gikk ut, og det er derfor hun lukker øynene. Fordi hun drømmer seg tilbake til Alaska.

Et portrett av bestefaren og et bilde fra en fashionserie utgjør resten.

Slik beskriver juryen vinnerbildene:

«Et veldig stemningsfullt panel av bilder, hvert og ett viser et godt samspill mellom fotograf og modeller. Juryen var imponert av den tette beskjæringen av hvert portrett og kreativiteten i det skjøre bildet.»

Foto: Evelyn Willmann
Kombinert lære og skolegang

Hun har vært interessert i fotografi siden barndommen.

– Jeg fikk et kompaktkamera i 11-årsgave, og tok bilder av blomster, busker, trær og dyr. Det var der det starta. Så fikk jeg en speilrefleks i konfirmasjonsgave. Da begynte jeg å ta på meg oppdrag, jeg var 15-16 år da jeg tok på meg mitt første foto-oppdrag.

Oppdragene ble flere og hun laget seg etterhvert et lite studio med et par lamper på loftet til besteforeldrene. Da hun var 21 år så hun utlysningen på stillingen som lærling hos Titt Melhuus i Trondheim. Hun søkte og fikk læreplassen. Som lærling hos Titt Melhuus følger man også et skoleløp på Medieskolerne i Viborg i Danmark. De siste fire årene har hun derfor pendlet mellom skolegangen og læreplassen. Til sammen ett år på skolen og resten som lærling. Den kombinasjonen beskriver hun som veldig bra.

– Jeg føler jeg har blitt forberedt godt til jobben som fotograf. Som lærling lærte jeg kundeservice, salg, hvordan oppføre seg for å ta bilder, hvordan få folk til å smile. Og på skolen lærte vi om det tekniske, hva slags lys, litt om redigering. Til sammen så var det veldig bra.

I løpet av disse årene har hun jobbet med litt av alt, men hun har funnet ut hva hun syns er mest interessant.

– Det jeg liker best er barn, konfirmanter og familie. Jeg er fascinert av mennesker, av familier, av samholdet mellom dem – og å se når de får bildene og kanskje feller en tåre. Det er artig hvis de blir positivt overraska over bildene, sier hun.

Hun er på jakt etter uttrykk og ønsker å skape stemningsfulle bilder. Men hun er først og fremst opptatt av å fange det naturlige.

Alaska. Foto: Evelyn Willmann

– Jeg poserer dem først. Som et utgangspunkt sier jeg «se på hverandre, smil til hverandre». Så gjør de det som er naturlig for dem. Da blir det ikke så posert og jeg får fram de ekte følelsene som jeg gjerne har lyst til å få fram. Og jeg bruker mest naturlig lys. Bruker blits bare hvis jeg må, fordi da føler jeg at det blir mer ekte.

Starter for seg selv

Etter at hun ble ferdig med læretiden og besto både det norske og det danske svennebrevet, har hun valgt å starte opp for seg selv som fotograf. Hun tar oppdrag både i Trondheim og på hjemstedet Skaun.

– Det var rolig i starten, men det begynner å ta seg opp nå i høysesong, sier hun.

Hun bruker Facebook og Instagram aktivt for å markedsføre seg selv, og har laget flyers og brosjyrer.

– Jeg tar det som det kommer. Jeg har lyst til å fortsette å fotografere, kanskje gi ut en fotobok, ha utstillinger med et prosjekt, sier hun og forteller at hun er i gang med et personlig prosjekt, men det er fortsatt i oppstartsfasen. I mellomtiden er neste oppdrag allerede booket.

https://www.fotografevelyn.com

Les også: