Artikkelen ble først publisert i Fotografi #4 2024.
Tekst: Linda Dyrnes
Problemstillingene, og mulighetene, er mange når det kommer til kunstig intelligens, og fotografiet er sentralt i mange av dem. NFF har oppsummert noen av problemstillingene som ble løftet under Arendalsuka.
Trening av KI og opphavsrett
KI-generatorene har skrapt nettet for både lovlig, og kanskje ikke fullt så lovlig materiale, og er snart tomme for materialer. Åndsverk er nå ettertraktet materiale og det er nok her det neste slaget står. Hvordan skal rettighetshavere enkelt kunne reservere seg mot at deres åndsverk blir brukt som treningsdata? Eller dersom de ikke ønsker å reservere seg, hvordan skal de få betalt for bruken? Dette er noen av de mange problemstillingene som diskuteres nå, som må løses når DSM-direktivet skal innføres i norsk lov. Men hvilke muligheter har norske politikere til faktisk å gjøre endringer som styrker opphavernes stilling? Her sprikte synspunktene under debatten NOPA (Norsk forening for komponister og tekstforfattere) arrangerte under Arendalsuka.
NFF, som så mange organisasjoner innen kulturfeltet, svettet i vinter over et omfattende høringsnotat fra Kultur- og likestillingsdepartementet. Notatet var like viktig som det var komplisert, og handlet i hovedsak om hvilke endringer som må gjøres i Åndsverksloven, nå når EUs DSM-direktiv skal innføres i norsk rett. Intensjonen bak DSM-direktivet var å styrke rettighetshavernes forhandlingsmakt i møte med teknologigiganter som Meta og Google. Det viser seg at i de landene direktivet er innført, så virker det, rettighetshaverne får bedre betalt fra plattformene. Det er imidlertid et stort MEN her, direktivet har to artikler som åpner for tekst- og datautvinning og som har fått en helt annen konsekvens nå når utviklingen av KI har skutt fart. Artikkel 3 åpner for at man kan hente informasjon fra nettet til vitenskapelige formål, mens artikkel 4 åpner for at man kan drive med tekst- og datautvinning i kommersiell sammenheng, blant annet i trening av KI. Rettighetshaverne skal i henhold til direktivet kunne reservere seg mot dette, utfordringen er at det per i dag ikke er praktisk mulig. Som NOPA skriver i omtalen av arrangementet: «DSM-direktivet kan derfor komme til å svekke rettighetshavernes stilling når det blir en del av norsk lovverk, stikk i strid med intensjonen.» Det foregår derfor nå en kamp i EU om å endre artikkel 3 og 4.
Men hva kan vi gjøre i Norge for å sikre at rettighetshaverne skal kunne reservere seg eller kunne få betalt om de ikke gjør det?
Stine Helen Pettersen, advokat og partner i Ræder Bing, sier at Norges handlingsrom er lite til ikke å innføre DSM-direktivet, ettersom Norge har sagt ja til dette i EFTA-komiteen. Det har aldri skjedd at Norge har sagt nei til noe etter at det har vært i EFTA-komiteen. Nå venter Norge på rettspraksis fra EU-domstolen. Det hun tror er en større mulighet er om rettighetshaverorganisasjoner står sammen og får myndighet fra sine medlemmer slik at man kan komme i posisjon til å forhandle lisenser på deres vegne. For vi har allerede lover som fastslår at det ikke er lov å skape og publisere verk på bakgrunn av andres verk uten tillatelse. Ved å forhandle om lisenser, kan man få betalt for bruken av sine verk.
Dette støttes også av prosjektleder i teknologirådet, Jonas Engestøl Wettre, som sier at opphavere av åndsverk har gode kort på hånden, ettersom teknologigigantene er i ferd med å gå tomme for materiale til å trene modellene med. Tidligere kulturminister Trine Skei Grande, nå administrerende direktør i Den norske forleggerforeningen, støtter også at rettighetshaverorganisasjonene må samarbeide. Systemet for lisensiering er på plass og er veletablert i Norge. Grande hadde nok i større grad enn de andre også troen på at norske politikere kan være med å gjøre at rettighetshavernes blir sikret.
Musiker og journalist i NRK Beta, Aslak Borgersrud, hadde et annet perspektiv på problemstillingen, der han er redd for at for mange kjepper i hjulene for KI-utviklingen, kan gjøre at vi mister et veldig nyttig og morsomt verktøy.
NFF spurte administrerende direktør i Kopinor, Hege Munch Gundersen, om hvordan vi ligger an i Norge når det gjelder samarbeid mellom rettighetshaverorganisasjonene på dette. Hun kunne fortelle at de har god dialog med de andre, men at det foreløpig ikke er satt i gang noen konkrete prosjekt på dette. Direktørene rettighetshaverorganisasjonene skal imidlertid ha et møte for å diskutere dette nå. En utfordring er at de som forvalter individuelle rettigheter, som f.eks. Bono, faller inn under andre lover enn de som arbeider med kollektive avtalelisenser, som Kopinor gjør. Kopinor har også tett dialog med sine nordiske søsterorganisasjoner om tematikken.