Fotografutdanning i Norge
Ønsker du å ta fotografutdanning? Les mer om utdanningsmulighetene som finnes i Norge.
Dersom du ikke finner det du leter etter, kontakt oss
Ønsker du å ta fotografutdanning? Les mer om utdanningsmulighetene som finnes i Norge.
Mange velger å ta svennebrev på videregående nivå for å lære seg fotograffaget. Inntil nylig kunne man i Norge ta svennebrev i fotografi, men i forbindelse med fagfornyelsen er fotograffaget på videregående nivå bestemt faset ut. Fotografi som verktøy og uttrykk skal nå ligge under kompetansemålene til innholdsproduksjonsfaget sammen med video og lyd. Læreplanen i Innholdsproduksjon dekker flere områder som er relevant for en fotograf og du har mulighet til å gå i lære hos en fotograf. Når du har fullført dette løpet oppnår du fagbrev i Innholdsproduksjon. Som lærling får du lønn dekket av lærebedriften og du kan i tillegg søke lån og stipend fra lånekassen.
Sjekk ut muligheter for videregående opplæring og hvilken bedrifter som er godkjent lærebedrift i Innholdsproduksjon her (vilbli.no)
Du kan kombinere studieløpet for innholdsproduksjon i Norge med perioder ved Medieskolerne i Viborg, Danmark. Dette er et alternativ som leder til et norsk fagbrev i innholdsproduksjon og et dansk svennebrev som fotograf. Ved Medieskolerne er det lagt opp til at alle lærlinger skal bruke størstedelen av studietiden i praksis hos en fotograf.
For å starte på Fotograf-utdannelsen i Danmark må du ha gjennomført et grunnkurs som heter GF2 med en varighet på 20 uker. Deretter kan du igangsette hovedkurset deres som har en varighet på 4 år og hvor største del av tiden brukes i lære hos en fotograf.
Skolen er gratis, men mat og overnatting på grunnkurset må lærlingen dekke selv. Ved hovedkurset får lærlingen alt av opphold, reise og kostnader knyttet til studier dekket av det danske systemet. Lærlingen får lønn dekket av lærebedrift i periodene hos bedrift, og av den danske skolen i periodene som tilbringes der. Du kan også søke om støtte fra Lånekassen i Norge for hele opplegget ved Medieskolerne i Danmark.
Les mer om fotografutdanning på Medieskolerne i Viborg her. (mcdm.dk)
Hvordan finne en lærebedrift?
For å finne læreplass anbefaler vi å søke direkte til fotografer du ønsker å gå i lære hos. I tillegg er det lurt å legge inn en generell søknad på vigo.no og ta kontakt med Opplæringssenteret for visuell kommunikasjon.
Opplæringssenteret for visuell kommunikasjon vil kunne hjelpe deg å finne en læreplass som passer både deg og bedriften. De kan også støtte med kursing og oppfølging. Er du for eksempel i en fotografbedrift som ikke arbeider med video, vil opplæringssenteret hjelpe til med kursing i film for å dekke alle læreplanmålene til innholdsproduksjonsfaget.
Informasjon for lærebedrifter: Ønsker du administrativ hjelp til å skaffe deg en lærling og oppfølging av lærlingen? Opplæringssenteret for visuell kommunikasjon kan hjelpe deg med å finne en lærling som passer din bedrift, og kan sørge for at de læreplanmålene som ikke dekkes i bedriftens daglige arbeid blir imøtekommet gjennom kurs og andre læremidler. Hvordan dette ansvaret fordeles vil gjenspeiles i andel kommunalt tilskudd tildelt lærebedriften.
Les mer på opplaringssenteret.no
Oslo Met – Storbyuniversitetet tilbyr et bachelorprogram i fotojournalistikk. Dette er det eneste stedet i Norge hvor du kan fullføre en bachelorgrad innen fotografi. Studiet går over 3 år og har 14 studieplasser hvert år. Hvordan nyheter formidles utvikler seg hver dag og på Oslo Met lærer du hvordan du skal formidle nyheter og fortellinger på flere forskjellige måter gjennom både foto, video, skrift og lyd. Ett semester av studiet foregår sammen med journalistikkutdanningen hvor du også lærer om yrket i sin helhet.
Les mer om Fotojournalistikk på Oslo Met her.
I Norge finnes flere fagskoler som tilbyr fotoutdanning fra ett til to år. Som student ved en fagskole betaler du studieavgift hvert halvår, og du kan søke om lån og stipend fra Lånekassen. Etter å ha fullført studier ved fagskoler får man en fagskolegrad eller en høyere fagskolegrad og opptil 60 studiepoeng per studieår. Ønsker du å bygge videre på utdanningen din etter dette har flere av fagskolene en avtale med europeiske universiteter for videre påbygging til en bachelor.
Norsk Fotofagskole ble etablert i 2001 og er drevet av profesjonelle fotografer med en lidenskap for faget. Studentene møter et team av anerkjente mentorer som gir studentene et solid fundament og praktiske ferdigheter innen fotografi og film. Gjennom individuell oppfølging og kreative prosesser hjelper de studentene med å finne sin fotografiske identitet og personlige uttrykk. Dette innen sjangere som mote, kunst, redaksjonelt og portrett.
Skolen har gjennom mange år lagt vekt på å opparbeide et solid nettverk med noen av de viktigste aktørene i markedet, både nasjonalt og internasjonalt. Dette for å øke studentenes muligheter til å bli sett og lykkes etter endt skolegang. De får i studieløpet muligheten til å jobbe direkte med mentorer fra magasin, galleri, festivaler, agentur og produksjonsselskaper.
Norsk Fotofagskole har fire ulike studievalg: 2 år Fotografi og Film, 1 og 2 år Kunstfotografi, samt 1 år Foto Prosjektutvikling. Søknaden sendes inn til Samordna opptak innen den 15. april.
Les mer på Fotofagskolen.no
Ved en 2-årig fotografutdanning på Fagskolen Kristiania lærer studentene de grunnleggende ferdighetene de vil trenge i sin fotokarriere, både som fotograf og kunstner. Kjernen i denne prosessen er å oppmuntre studentene til å finne sin egen fotografiske stemme og utforske dette visuelle språket gjennom egne prosjekter. Studentene får veiledning av prisvinnende fotografer fra ulike deler av verden. Lærerne kommer fra ulike fotografiske bakgrunner og omfatter fotojournalistikk, dokumentar, mote, kunst og kommersielt foto. På skolen er også studentene en del av et større kreativt miljø som speiler det virkelige yrkeslivet, og de oppfordres til å samarbeide med studieretningene for mote, grafisk design, reklame og film.
I det andre året skal hver student produsere et hovedverk i form av en bok eller film som blir utstilt på avgangsutstillingen. De siste årene har flere av studentene sine avgangsprosjekter vunnet priser i ulike kategorier i konkurranser som magasinet Fotografi sin Portfoliopris, Årets Bilde og Gullsnitt.
Ønsker du å jobbe med fotokunst kan Oslo Fotokunstskole være et godt alternativ. De tilbyr to linjer; fotokunst på 2 år og videokunst på 1 år. Du kan selv velge om du ønsker å melde deg på studiet som går på dagtid eller kveldstid. Her lærer studentene både analogt og digitalt fotografi og fokuset ligger på at studentene skal finne sin særegne stemme. Studentene vil også få et godt innblikk i fotografers virke og praksis gjennom yrkesaktive lærere og gjesteforelesere.
Les mer om Oslo Fotokunstskole her.
Er du usikker på om du vil ha foto som jobb eller hobby? Ta deg et år på Folkehøyskole på fotolinjen og tenk på det! På folkehøyskole får du fotografert mye for gøy og sett om dette er noe du har lyst å gå videre med. Blir du enda mer glad i foto og ønsker å gjøre dette på heltid, så gå videre med en fotografutdanning!