Foto: Jarle Nyttingnes

Cathrine Wessel tildelt Fotografiprisen 2023

Fotografiprisen 2023 ble den 15.10 tildelt den internasjonalt anerkjente fotografen Cathrine Wessel på fotofestivalen Oslo Negativ.

Prisen er ikke bare den mest prestisjefylte anerkjennelse en norsk fotograf kan få, men også en viktig inspirasjon for alle som jobber med fotografi. Prisen deles ut av Norske Fagfotografers Fond annet hvert år. Prisen er på kr 100 000 og vinneren skal ha en kombinasjon av høy faglig kvalitet og kreativitet. Juryen består av juryleder Erik Fuglseth, Agnete Brun og Arild Sønstrød.

Om årets tildeling skriver juryen:

Fotografiprisen deles i år ut til en grenseløs fotograf som har valgt den krevende veien til topps internasjonalt og lykkes på alle måter.

Cathrine Wessel har sin utdannelse som fotograf fra International Centre of Photography (ICP) i New York. I 1993, etter 5 år som assistent hos kjente fotografer, etablerte hun sin egen virksomhet i New York. Med et ungdommelig pågangsmot, interesse for ulike kulturer og mennesker, kombinert med ett kontinuerlig engasjement for faget gav det resultater.

Hennes merittliste er intet mindre enn overveldende. Fra det kjente reiselivs- magasinet Condé Nast Traveller fikk hun tidlig stor tiltro, her dokumentert hun de mest avsidesliggende destinasjoner og kom alltid hjem med troverdige og vakre skildringer av mennesker og steder.

Det er sagt om Wessel at hun «er en observatør av livet, alltid på søken etter å fortelle en ærlig historie. Gjennom et erfarent blikk, skildrer hun det sanne, vakre og sterke øyeblikket.» Når man ser hennes bilder skjønner man umiddelbart at det er menneskene som er viktige, hun får alt til å se naturlig og ekte ut og disse kvalitetene kommer også tydelig frem i hennes mange moteserier for magasiner som Vogue, Elle, Marie Claire og L’Uomo Vogue. Hun har jobbet med bl.a stjerner som Neil Young, Bjørk, Julianne Moore, Sting og Michael Jordan. Hun har også jobbet med reklamekampanjer for stor amerikanske merkevarer gjennom flere år. Hun har nå flyttet hjem til Norge og er i full gang med nye prosjekter.

«Den kreative prosessen er viktig for meg – uansett hva jeg jobber med sier Cathrine Wessel.»