Foto: Alexandra Valenzie Ezhno, Eva Emanuelsen, Monica Kopperdal Hellem

Kunstnersamtale: Fotografisk slektskap

I forbindelse med fellesutstillingen Lysobservasjoner/Trådløs spinner avholdes kunstnersamtale ledet av kunsthistoriker og fotograf Siri Wolland.

Samtalen vil handle om fotografisk slektskap, og hva det vil si å bruke tilstedeværelse og blikk når man arbeider.

Tid: 21. april kl. 12.00

Dato(er):
Sted: Fotografiens Hus, Rådhusgata 20, Oslo

Kunstnersamtale:Fotografisk slektskap – Jon Martin Austad og Caroline Mjøen i samtale med Siri Wolland.

Dato: søndag 21. april kl. 12.00

Dette er også finissage i forbindelse med utstillingens siste dag. Enkel servering.

I forbindelse med fellesutstillingen Lysobservasjoner / Trådløs spinnerinviterer Fotografiens Hus til kunstnersamtale ledet av kunsthistoriker og fotograf Siri Wolland.

Sentralt i både Mjøen og Austads prosjekter er fotografens tilstedeværelse og en søken etter et «noe». I vår samtid med kontinuerlige, raske inntrykk fra reklame, sosiale medier og KI, trekker de to fotografene seg tilbake og observerer. I dette rolige landskapet, inviteres også betrakteren inn for å gjøre egne oppdagelser.

Samtalen vil handle om de to kunstnernes fotografiske slektskap, og hva det vil si å bruke tilstedeværelse og blikk når man arbeider.

Om deltakerne:

Siri Wolland er kunsthistoriker, fotograf, forfatter, journalist og artfluencer i kunst- og kulturbloggen Cultura Notes. Hun lager podkaster, holder foredrag og kurs. Hun arbeider med en bok om kunst og kultur fra Martinique i Karibia, som planlegges ferdigstilt sommeren 2024.

Caroline Mjøen (f. 1975) er fotograf, utdannet ved Bilder Nordic School of Photography, og har tidligere stilt ut ved Nordic Light Photo Festival. Hennes prosjekt Trådløs spinner er en serie metaforiske selvportretter. Mjøen beveger seg i et landskap på søken etter lys, skygge og form. Prosjektet reflekterer over livet og dets ulike faser, hvor fotografiet understreker tilstedeværelse i øyeblikket. Iakttagelse er en mental øvelse som krever tålmodighet, og i samspill med følelser og det rasjonelle gjør Mjøen nye oppdagelser. Trådløs spinner er en utforskning av Mjøens egne omgivelser, og forteller slik sett noe om fotografen. Men resultatet kan også oppleves udefinerbart og tvetydig. Dette landskapet inviterer Mjøen tilskueren til å spinne videre i.

Jon Martin Austad (f. 1985) er fotograf, utdannet ved Bilder Nordic School of Photography, og har tidligere stilt ut ved blant annet Cyan galleri og Muun Gallery. Han ble i 2018 presentert som i prosjektet 100 Norwegian photographers.

Med mørke fotografier av sterkt lys inviterer Austad til observasjoner sett gjennom ulike landskap. ”Lys” og ”mørke” skaper ulike konnotasjoner hos mennesker. Austad vil at vi skal nullstillle. Mørket har helt bevisst en fremtredende og bærende part i Austads bilder, for det er bare slik man kan gjøre ekte lysobservasjoner – og ikke omvendt slik vi kan forledes til å tro. Når alt er mørkt, er det lyset vi observerer. Bildene hans viser oss, sakte, hvordan lyset påvirker alt vi ser.

Les mer (Fotografiens Hus)