Spørsmål:
Leiekontrakten vi har for fotostudioet løper ut den 31. desember 2024 (5 års leieperiode). Vi ønsker fortsatt å leie lokalene, men er usikre på hvilke rettigheter vi har til dette og på hvilke betingelser vi skal gjøre det på.
Svar:
Jeg legger til grunn at leiekontrakten som går ut den 31. desember 2024 er en tidsbestemt avtale, samt at leiekontrakten ikke inneholder fornyelses- eller forlengelsesopsjon på leie etter utløpet av den avtalte perioden.
Med mindre leiekontrakten sier noe om partenes rettigheter og forpliktelser etter utløpet av leiekontrakten, er partene helt frie til å inngå ny leiekontrakt med det innhold og på de betingelser de måtte bli enige om.
I løpet av leieforholdet har dere som leietaker forhåpentligvis blitt kjent med både utleier og lokalene dere leier, og vet om det er forhold som kanskje bør reguleres annerledes i en ny leiekontrakt.
Videre kan det tenkes at fotostudioets/selskapets situasjon har endret seg. Kanskje er det på sin plass å forsøke å få forhandlet inn er oppsigelsesklausul i ny kontrakt? Kanskje trenger dere større eller mindre del av lokalet? Kanskje synes dere at en nedjustering av leien er på sin plass, eksempelvis ut fra markedsforhold og at det finnes gode alternative lokaler til leie i samme område? Kanskje vil dere kreve oppgradering av lokalet og/eller fellesarealer? Kanskje vil en ny langvarig leiekontrakt ikke være aktuell grunnet alder, sykdom o.l.?
Alle relevante forhold som har kommet frem under leieforholdet så langt bør vurderes med tanke på om dette er forhold som bør tilsi en endring i en eventuell ny leiekontrakt i forhold til eksisterende leiekontrakt.
I alle tilfelle anbefales det at dere får en advokat til å gjennomgå den nye leiekontrakten før den signeres. Advokaten vil kunne forklare hva de enkelte punktene i leiekontrakten betyr for dere, samt foreta en vurdering av om kontrakten er rimelig og balansert hva gjelder utleiers og leietakers rettigheter og forpliktelser, også i forhold til vanlig utleiepraksis. Dere vil også kunne få advokaten til å komme med konkrete forslag til endringer/tillegg til leiekontrakten.
Selv om både eksisterende og nytt kontraktsforslag fra utleier skulle bygge på en standard husleieavtale, vil det i mange tilfeller være behov for særlig regulering i det kontrete leieforholdet. Erfaringsmessig vil det også være forhold som er uklart formulert i kontrakten, og som ikke passer helt på det konkrete leieforholdet. Slike uklarheter bør identifiseres og rettes opp i ny leiekontrakt for å unngå senere konflikt.
Her er et par forhold som dere som leietaker bør være ekstra påpasselig på, også når det gjelder forlengelse av leieforholdet:
- Leie, inkludert eventuelle felleskostnader, inkludert leiereguleringsmuligheter i leieperioden
- At lokalene er angitt (skravert) på tegninger som vedlegges leiekontrakten, samt angitt i kontrakten med størrelse
- At det angis hva som er omfattet av felleskostnadene (utleiers ansvar/leietakers kostnad)
- At det angis hva som er utleiekostnader (utleiers ansvar og kostnad) og leietakerkostnader (leietakers ansvar og kostnad), for eksempel hva gjelder krav til universell utforming (tilgjengelighet) av leieobjektet
- Bestemmelser om oppsetting av skilt, lys og reklame og spesialinventar
- Om leietaker gis rett til fornyelse/forlengelse/oppsigelse av leieforholdet
- Eventuell særbestemmelse om regulering av leien
- Utleiers og leietakers vedlikeholdsplikt. Utleiers vedlikeholdsplikt kan ofte være avtalt begrenset og leietakers vedlikeholdsplikt kan være mer omfattende enn i forhold til husleielovens fravikelige bestemmelser
- Begrensninger med tanke på fremleie, overdragelse, salg av virksomheten og lignende
- Merverdiavgiftsmessige forhold
- I hvilken stand lokalene skal være i ved tilbakelevering
- Om den nye leiekontrakten skal inneholde mulighet for leietaker til ytterligere fornyelse/forlengelse av leieforholdet, samt på hvilke vilkår fornyelse/forlengelse skal skje på.
Lykke til med forhandlinger om et videre leieforhold!