Natalia Pipkina er Årets Fotograf NFF 2020

Maiko in red. Foto: Natalia Pipkina

Natalia Pipkina ble sent fredag kveld, 12. juni, kåret til Årets Fotograf NFF 2020.

Natalia Pipkina ble kåret til årets vinner av en prominent, internasjonal jury, i konkurranse med 188 fotografer fra hele landet, som i gjennomsnitt sendte inn nærmere 8 bidrag hver.

Natalia Pipkina er allerede en svært premiert fotograf, både i norske og internasjonale konkurranser. Norsk/russiske Natalia skiller seg ut med sin særegne, kunstneriske uttrykksform. Hun drømte om å gå på kunstskole, og sier selv at hun har havnet et sted mellom maleri og fotografi. Hun driver sitt eget fotostudio i Oslo sentrum, men er fra Tårnåsen i Oppegård.

Natalia Pipkina fikk høyeste poengsum i konkurransen med bildene «Cosette» (gull), «Purity» (gull), «Maiko in red» (sølv) og «Scotsman» (sølv). Hun tok full pott i årets konkurranse med høyeste poengsum, ble vinner av Årets Bilde i to kategorier og mottaker av Norges Fotografforbunds høyeste utmerkelse; Gull med krans.

Scotsman Foto: Natalia Pipkina
Juryens uttalelse om Årets Fotograf NFF 2020, Natalia Pipkina:

“Et veldig faglig sterkt og sammenhengende utvalg som viser både høy kunnskap innen retusjering og bruk av lys. Fotografen har en unik stil og er en mester i å styre stemning, stil og positur på en nydelig måte. Det tekniske og kreative talentet i alle disse bildene demonstrerer denne fotografens høye profesjonelle nivå. En lysets mester vet hvordan hun skal berøre mottakeren med enkle, og samtidig sterke motiver».

Den internasjonale juryen besto av juryleder Jos Verhoogen (Belgia), Martina Wärenfeldt (Sverige), Martin Krystynek (Slovakia), Mikaela Holmberg (Finland), Andy Hens (Tyskland/Belgia) og Tiina Haring (Finland).

Juryleder, belgiske Jos Verhoogen, har jobbet som pressefotograf i 35 år, før han spesialiserte seg på portrett og fødselsfoto. Han er også foreleser i fotografi ved Thomas More University i Mechelen. Han har vunnet en rekke priser internasjonalt. Han sier om årets konkurranse; «I samarbeid med juryen, kan jeg nå som juryformann konkludere med at nivået innen norsk fotografi er svært høyt. I tillegg til teknisk avansert fotografi, står også kreativitet høyt. Alle disse bildene som har vunnet premier i år, er et resultat av nøye gjennomgang og god diskusjon i juryen. Som juryleder står jeg fullt og helt bak disse beslutningene».

Gull med krans

I år mottok 3 fotografer Norges Fotografforbunds høyeste utmerkelse, Gull med krans, etter at de gjennom flere konkurranser hver har oppnådd 100 konkurransepoeng. Det gjelder Jeanette Larsen, Eva Helene Storm Hanssen (for andre gang) og Natalia Pipkina.

I tillegg til «Årets fotograf NFF 2020» er vinnere av Årets bilder i kategoriene:

Klassisk portrett: “Eivor” av Ane Cathrine Buck (gull)
Foto: Ane Cathrine Buck

Juryens uttalelse:

«Klassiske elementer krydret med en interessant beskjæring, styling og komposisjon. Lyssetting og toner er behersket svært godt. Kombinasjonen av et kult uttrykk og styling gjør dette portrettet ekstraordinært.»

Barn: “Cosette” av Natalia Pipkina (gull)
Foto: Natalia Pipkina

Juryens uttalelse:

«Dette bildet beviser at du kan gjøre en stor forskjell med enkle grep. Et malerisk portrett av høyeste klasse. Vinklene, komposisjonen og den fantastiske tonaliteten. Hud-retusjeringen er kjempebra. Storhet i ren fotografi og nydelig håndverk.»

Bryllup: “Love you” av Eva Helene Storm Hanssen (gull)
Foto: Eva Helene Storm Hanssen

Juryens uttalelse:

«Fotografen har fanget det perfekte øyeblikket, så troverdig og romantisk. Sterke følelser, nydelig lys og bruk av dybde. Både brud og brudgom kommer tydelig frem i seg selv, samtidig som vi som tilskuere blir dratt mot brudgommens uttrykk. Det er et briljant valg fra fotografens side.»

Familie/gruppe: «We are family» av Silje Kristin Asbjørnsen (sølv)
Foto: Silje Kristin Asbjørnsen

Juryens uttalelse:

“Fotografen har med stor suksess fanget personlighetene til de to små. Komposisjon og måten fotografen har håndtert begge barnas og kjæledyrenes posisjon er behagelig for øyet. Nydelig uthevet og perfekt svart og hvit. Det er en kreativ vri på et familieportrett.»

Natur: “Stoney beach” av Morten Holbein (gull)
Foto: Morten Holbein

Juryens uttalelse:

«Den fløyelsmyke følelsen og det vakre lyset gjør dette bildet veldig fengslende. Du kan nesten føle stenene, høre vannet og lukte den salte luften. Teksturene er så vakkert gjort og gjør at du får lyst til å ta på steinene. Lys og toner er eksepsjonelt godt håndtert.»

Kreativt portrett: “Purity” av Natalia Pipkina (gull)
Foto: Natalie Pipkina

Juryens uttalelse:

«Tonaliteten her er helt fantastisk og veldig bra utført av fotografen. Svart og hvitt i farge, subtilt, storslått og enkelt i både lyssetting og redigering. De sterke følelsene, vidunderlige farger,  og vakre posering med velhåndtert lyssetting gjør at dette bildet virkelig skiller seg ut.»

Reportasje: «Zimbabwian schoolgirl” av Andreas Eikeseth Nygjerd (gull)
Foto: Andreas Eikeseth Nygjerd

Juryens uttalelse:

“Fotografen har fanget et perfekt øyeblikk med sterk mening og historie. Perfekt eksponert, god komposisjon, med hovedpersonen perfekt plassert som drar oss inn i bildet med et vidunderlig uttrykk.»

Kommersielt: «Future Wasteland” av Frederick Kihle (gull)
Foto: Frederick Kihle

Juryens uttalelse:

“Nydelig bruk av farger. En velvalgt komposisjon og bakgrunn gjør presentasjonen svært vellykket. Et iøynefallende bilde med en kombinasjon av fargekontrast og bilderedigering. Et bilde av god kommersiell verdi.»

Nyfødt/baby: «Soft dreams” av Anna Brandsdal (gull)
Foto: Anna Brandsdal

Juryens uttalelse:

“Et vakkert portrett av en nyfødt, perfekt mestring av lys, posering og fargetoner på en utsøkt måte. Fortreffelig kontroll på hudredigering. Babyen ser veldig komfortabel ut i sin stilling og de svarte og hvite tonene er vakre. Alt dette gjør bildet helt ekstraordinært.»

Åpen klasse: “Time to leave the circus” av Maiken Therese Osaland (gull)
Foto: Maiken Therese Osaland

Juryens uttalelse:

«Oppfinnsom, kreativ og faglig kunnskapsrik. Veldig flott historiefortelling. Dyktig utførelse av et fantastifullt og kreativt konsept. Det får deg til å ville vite mer om historien og du kan føle atmosfæren.»

Årets student/lærling: Lea Tamera A. Puurtinen
Foto: Lea Tamera A. Puurtinen
Foto: Lea Tamera A. Puurtinen
Foto: Lea Tamera A. Puurtinen
Foto: Lea Tamera A. Puurtinen

Juryens uttalelse:

“Fotografen har god sans for å fange stemning og uttrykk, og viser en egen evne til å få god kontakt med motivet. Små nyanser i uttrykk og lyssetting støtter opp om fotografiets historie. Fotografen skaper et sterkt bilde med innvirkning. Allsidig bruk av lys. Nydelig utført.»

Om konkurransen

Norges Fotografforbunds landskonkurranse er åpen for medlemmer i Norges Fotografforbund og andre yrkesutøvende fotografer. I 2020 kunne hver fotograf kan sende inn så mange som 10 fotografier i 10 kategorier; Reportasje, Klassisk portrett, Kommersielt, Familie/gruppe, Natur, Bryllup, Nyfødt/baby, Barn, Kreativt portrett, Åpen klasse, i tillegg til Årets student/lærling.

Fotografen med høyeste poengsum blir Årets Fotograf NFF. I 2020 har 188 fotografer levert inn nærmere 1500 arbeider til årets landskonkurranse. Det ble i år utdelt et overveldende antall medaljer med 25 gull, 28 sølv, 88 bronse og 120 hederlige omtaler. Det ble i år også utdelt to Gull med krans, Norges Fotografforbunds høyeste utmerkelse. For å oppnå Gull med krans må fotografen ha oppnådd 100 konkurransepoeng.

Se alle vinnerbildene på landskonkurransen.no