Fotografiprisen til Hans Jørgen Brun!

FOTOGRAFIPRISEN 2015 – Fotografenes Bragepris

Fotografiprisen 2015, som i går ble tildelt fotograf Hans Jørgen Brun fra Bergen, regnes som fotografenes Bragepris. Prisen er på 100 000 kroner og ble delt ut av Norske Fagfotografers Fond ved juryformann Arild Sønstrød og jurymedlem Erik Fuglseth 24. april under Nordic Light-festivalen i Kristiansund.

Hans Joergen Brun portrett mindre
Foto: Alexander Øvrebø

 

Hans Jørgen Brun har lenge vært, og er fortsatt, en nestor blant norske portrettfotografer. Norske Fagfotografers fond og juryen er svært glade for å kunne tildele Fotografiprisen for 2015 til Hans Jørgen Brun.

«Juryens valg er en prisvinner som på alle måter representerer fotograffaget og fotokunstens fortellertradisjoner, samtidig som han bekrefter betydningen av og tar vare på det klassiske utrykket og yrkesstoltheten som utøver av håndverksfaget», sier juryformann, Arild Sønstrød. «Brun kan sitt fag og utøver det daglig med ungdommelig entusiasme og kunstnerisk kvalitet.»

Prisvinneren har utviklet sine håndverksmessige ferdigheter til et høyt kunstnerisk nivå.

Han har vært og er en inspirasjon for fotografer langt ut over landets grenser. Å tegne med lys er noe han behersker til fingerspissene.

recom

 

Morten Krogvold skriver i praktboken som Brun utga i 2010: «Ordet «fag» forbindes med kunnskap, dyktighet, kyndighet, stolthet, studium, uttrykk, vitenskap, håndverk, virksomhet – og jeg vil legge til – glød, arbeidsmoral, kjærlighet, omsorg og vilje.»

Brun tok sitt svennebrev i 1967 og åpnet sitt første studio i Bergen 1970. Et opphold i New York hos den verdensberømte fotografen Arnold Newman i 1984 fikk stor betydning for hans videre utvikling. Hans Jørgen Brun er Norges Fotografforbunds mest premierte fotograf gjennom tidene, og har vunnet en rekke priser i mange land. Gjennom sitt arbeid, utstillinger og foredrag har han vært toneangivende innen portrettfotografi i Norge i over 30 år.

Kjetil Bang–Hansen ved Den Nasjonale Scene i Bergen skriver i Bruns bok: ”Han har lenge vært en av våre fremste teaterfotografer og nettopp det genuint teatrale blikk, dristig, humørfylt og ømt løfter Bruns bilder utover det teknisk perfekte og estetisk sobre.”

Om Fotografiprisen:

Fotografiprisen ble innstiftet 1989, og utdeles av Norske Fagfotografers Fond (NFF). Prisen er på kr 100 000, og gis hvert annet år til en fotograf som «i særdeles grad har utmerket seg på en faglig og kreativ måte». Fotografiprisen utdeles for å stimulere seriøs bruk av fotografi, og er den største fotografiprisen i Norge – tilsvarende Brage-prisen for forfattere. Vinneren skal ha en kombinasjon av høy faglig kvalitet og kreativitet.

Tidligere vinnere av Fotografiprisen er Morten Krogvold (1989), Knut Bry (1994), Dag Alveng (1997), Kjell Sten Tollefsen (1999), Agnete Brun (2001), Herdis Maria Siegert (2003), Tom Sandberg (2005), Per Maning (2007), Jonas Bendixen (2009), Rune Johansen (2011) og Erik Almås (2013).

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Sagt om Hans-Jørgen Bruns bilder:

«Bruns kunstnerportretter er forbausende varierte, selv om de følger en lang tradisjon innenfor både maleri og fotografi. De gir ikke uttrykk for Bruns egen oppfatning av kunstnerrollen, men forsøker snarere å gi et bilde av den kunstner som han portretter. Derfor er kontrastene store, som mellom portrettene av Dag Solstad og Odd Nerdrum, eller av Harald Sæverud og Georg Johannesen. Man har sagt om Arnold Newman at uansett hvem han portretterer, så er fotografiet umiskjennelig Newmans. Det kan man ikke i samme grad si om Bruns, fordi han er mer opptatt av de kunstnerne han retter linsen mot enn av å gi sine egne bilder brunske særtrekk. Og det er avgjort en styrke, slik jeg ser det.» –

Gunnar Danbolt, professor i europeisk kunsthistorie på Universitetet i Bergen og kjent fra «Kunstreisen» på NRK P2.

Boken «Med åpne øyne» med portretter av Hans Jørgen Brun omtales slik av profilerte beundrere:

«Flere av portrettene vil stå igjen som noe av det betydeligste som er laget i norsk fotografisk historie. Boken er en hyllest til det menneskelige ansikt, uttrykket, huden, nervene, felleskapet – og tiden.» – Morten Krogvold, fotograf.

 «Hans Jørgen Bruns kunstnerportretter er forbausende varierte, selv om de følger en lang tradisjon innenfor både maleri og fotografi.» – Gunnar Danbolt, kunstprofessor.

«Brun våger å forme sine fotografier med en indre dramatikk, skape en situasjon og gi den dybde. Slik åpner hans bilder tiden, og lar hvert øyeblikk få vibrere slik at vi både lykkelig og tankefullt er med ham i hvert eneste lille klikk.» – Kjetil Bang-Hansen, regissør.

 

Hans Jørgen Brun har i årenes løp mottatt en rekke utmerkelser:

European Master of Photography – Køln 1978
FBIPP – 1978 (den høyeste Britiske utmerkelse for faglig arbeid)
En rekke gullmedaljer i Norges Fotografforbunds landskonkurranse
Kodak European Gold Award, vinner av Nordisk konkurranse – 1994
Foredragsholder og seminarleder i USA, England, Tyskland, Frankrike, Belgia, Nederland,Island, Sverige, Danmark og Norge
Formann i Norges Fotografforbund 1982-84
President i Nordisk Fotografforbund 1983-85
Utstilling og foredrag på Photokina-messen i Køln, Tyskland
Utstillinger i Trondheim Kunstmuseum – Oslo Rådhus – Preus Fotomuseum
Brandt`s Klædesfabrik (Århus) – Bryggen Museum – USF Kulturhuset i Bergen
Galleri Syningen, Ål – Fotografiens hus, Oslo
Bilder og teknikk er blitt presentert i en rekke fagtidsskrifter, bl.a. i
Nordiske land, Tyskland, England og USA
Festspillfotograf 2002 og 2003
Boken «Med Åpne Øyne», 2008
«Årets fotograf» syv ganger i Norges Fotografforbunds årlige landskonkurranse
Æresmedlem i Norges Fotografforbund  2014
Fotografiprisen 2015