Intervju: Thomas Heimdal

Foto: Boligfotografer AS/Thomas V. K. Heimdal
Foto: Boligfotografer AS/Thomas V. K. Heimdal

Som boligfotograf blir man kjent med byen og treffer mange mennesker. Men det beste med jobben, syns Thomas Heimdal, er at han får være fotograf.

Tekst: Christine Tolpinrud Foto: Boligfotografer AS/Thomas V. K. Heimdal

Thomas Heimdal kommer rett fra et droneoppdrag i nærheten av Kjevik Lufthavn. Med mye flytrafikk ble det en lang dag med venting før tillatelsen til å lette kom. Lange dager og mye jobb er normen for boligfotografen som de siste årene har bygget opp en solid virksomhet i Kristiansand.

– Jeg liker ikke å tenke på antall timer, sier han.

En behagelig dag kan innebære 4-5 oppdrag, og han fordeler arbeidet utover dagen. Det begynner når han står opp, med å levere bilder han har tatt dagen før. Så er det å levere ungene i barnehage og skole. Så fortsetter det med fotografering hele arbeidsdagen, før det avsluttes med etterbehandling og booking av nye oppdrag.

– Jeg tenker hele tiden at nå skal det snart roe seg, men det blir bare mer og mer. Eiendom har et stort behov for bilder.

Hoppet i det

Heimdal ble interessert i foto allerede som 8-åring. Det var først og fremst selve kameraet som fascinerte. Det begynte med en Kodak med magnesiumblits. Den første speilrefleksen var en Praktika B100. Det ble mørkerom på badet. Så gikk han medialinja på videregående og var fotoassistent i Forsvaret. Der gikk det i passfoto og gruppebilder og Thomas gikk lei. Han begynte å studere, og fikk seg senere en helt grei jobb i en administrasjon. Men han lengtet etter mer. For det var fotograf han egentlig ville bli.

Foto: Boligfotografer AS/Thomas V. K. Heimdal
Foto: Boligfotografer AS/Thomas V. K. Heimdal

– Hun som senere ble kona mi syntes jeg skulle hoppe i det. Hun kjøpte utstyret jeg trengte og dytta meg ut i det. Og jeg var så heldig at jeg kunne fortsette på arbeidsplassen mens jeg bygget meg opp.

Var det boligfoto du ville jobbe med?

– Jeg ville bare begynne med foto, og boligfoto var en fornuftig vei inn i det. Jeg tenkte at det ikke er så komplisert og behovet er stort. Men jeg undervurderte kompleksiteten, sier han.

I dag ville han ikke ha nådd opp med bildene han tok den gangen, mener han.

– Det har skjedd en veldig endring i boligfotobransjen. Det er en ung del av fotografbransjen. Før tok meglerne bilder sjøl, nå er det store firmaer med et helt annet fokus på bilder. Det er bedre kvalitet og de stiller strengere krav til produktet du leverer.

Parallelt med økningen i kvalitet, har boligfoto for mange også blitt en god inntektskilde.

– Det er penger å hente, men det er et volumprodukt. Hvis du sammenligner boligfoto med arkitekturfoto, så på ett enkelt arkitekturfotooppdrag kan du fakturere fem boligfotooppdrag. Det er et press på pris, forteller han.

I tillegg til boligfotograferingen, jobber han også med produksjon av Giclee-trykk for kunstnere. Da gjør han hele prosessen selv, fra lyssetting og fotografering med Hasselblad, til printing og sertifisering.

Foto: Boligfotografer AS/Thomas V. K. Heimdal
Foto: Boligfotografer AS/Thomas V. K. Heimdal
Må fornye seg

Heimdal driver i dag for seg selv. Men han er likevel ikke alene, det er en grunn til at firmaet hans heter Boligfotografer – i flertall.

– Jeg har knyttet til meg et par fotografer. Jeg begynte å få så mange oppdrag at jeg måtte enten si fra meg oppdrag eller få inn flere. Det er nifst hvis du begynner å si fra deg kunder, jeg er redd for å sette den ballen i gang. Som selvstendig er du redd for at det ikke blir noen neste lønning.

En travel hverdag gjør at en boligfotograf er avhengig av gode rutiner. Men man møter likevel de samme kravene til utvikling som resten av bransjen.

– Man kan ikke finne opp hjulet hver gang, men alle fotografer må fornye seg. Det er utfordringen. Jeg leser om komposisjon, tester litt andre typer lyssetting. Jeg har alltid brukt mye lyse bilder, men tester om det går an å tone det ned litt. Frykten for skygger er kanskje overdrevet, mener han og går nye veier for å finne inspirasjon.

– Jeg har lest mye om lyssetting av portrett i det siste, og bruk av skygger. Jeg tenker på om det lar seg gjøre i praksis å bruke portrettlyssetting.

Men for å lykkes som boligfotograf, er det ikke bare bildene du tar som er viktig.

– Jeg kan lære deg det tekniske, men hvis du ikke er en hyggelig person så går det ikke, sier han.

– Du må være en tillitsvekkende, omgjengelig, lett utadvendt person. Du skal hjem til alle slags mennesker, og så skal du håndtere meglerne. Og hvis du ikke er i stand til å håndtere de, så sliter du.

Foto: Boligfotografer AS/Thomas V. K. Heimdal
Foto: Boligfotografer AS/Thomas V. K. Heimdal
– Jeg elsker foto

– Hva er best med jobben som fotograf?

– Si det. Jeg får jo være fotograf da. Det er mye det. Jeg elsker foto og alt som har med det å gjøre. Kona mobber meg fordi jeg leser lysteori på senga, ler han.

– Og så er jeg veldig glad i byen min. Jeg får se absolutt alt, på alle årets dager. og jeg treffer mye folk, både sluttkunder og innenfor eiendomsbransjen.

Men det at han får se alt, er ikke bare positivt. Selv om de fleste boliger er shina og klargjort for fotograf, så finnes det unntak.

– Jeg har vært i de fleste gater og sett det meste på godt og vondt. Noen MÅ selge, men ønsker det kanskje ikke. Det er mange skjebner rundt omkring. Kan ikke gjøre noe, men må prøve å ta så gode bilder jeg kan. Det skal ikke være vår jobb å rydde. Men jeg skiller på de som ikke gidder og de som ikke kan, forteller han.

– Gir de blanke så bryr ikke jeg meg så mye heller.

– Hva er det som ikke er så bra med jobben som fotograf?

– Når det er travelt og man alltid skal rekke noe. Kan aldri ta seg en lunsj, det er bare å glemme. Jeg spiser gulrøtter og knekkebrød i bilen. Det er tidvis stressende og et konstant tidspress. Det andre er at man blir kommunikasjonstrøtt. Jeg er drittlei av SMS og mailer og har ikke lyd på telefonen. Jeg har smartklokke når jeg er hos kunden og kan vurdere om det som skjer på telefonen er noe å bruke tid på.

Men selv om han tilbringer lange arbeidsdager bak kameraet, betyr det slett ikke at han kun fotograferer i jobbsammenheng.

– Jeg har mange kameraer, kanskje tjue stykker, og har vanskelig for å legge det fra meg. Det blir noen bilder av unga. Men jeg savner tida til å dyrke det som hobby. Skulle gjerne hatt tida til å stikke av å fotografere noen ganger, man har noen prosjekter man tenker på å gjøre noe med hele tida. Som ikke er bare bolig, sier han og avslører at han er i gang med et personlig prosjekt.

Men hva det dreier seg om, det holder han foreløpig for seg selv.

www.boligfotografer.no

Les også: