Til finalen i FEP-konkurranse

Foto: Kristoffer Wittrup

Jeanette Larsen og Kristoffer Wittrup er i finalen i FEP European Professional Photographer of the Year Awards 2019.

FEP har annonsert finalistene i sin årlige konkurranse for profesjonelle fotografer. Blant dem er Jeanette Larsen, som er en av de ti finalistene i portrett-kategorien, og Kristoffer Wittrup som er finalist i den kommersielle kategorien.

Satser på arkitekturfotografi

Wittrup har deltatt med fire bilder og vet ennå ikke hvilke han har blitt premiert for. Bildene representerer den fotografiske stilen han sikter mot i sitt virke.

– Arkitektonisk fotografi er en kategori som har enormt potensiale, men ikke får samme oppmerksomhet som mote- og portrettfotografi. Dette er kanskje grunnen til at mine bilder har fått så mye oppmerksomhet, som de nå har gjort, nettopp fordi de skiller seg litt ut, og skaper litt «uvant blikkfang», sier han.

– Grunnen til at jeg nettopp valgte disse bilder, er at alle fire bilder er min personlige tolkning av bygningen. Alle fire bygninger er velkjente bygg som tusenvis av mennesker har fotografert. Derfor er det et enormt viktig aspekt for meg, at mine bilder blir unike. Det kan være alt fra komposisjonen til etterbehandlingen, med et håp om at folk kan se en rød tråd gjennom alle mine bilder, forteller Wittrup, som nylig har startet opp som selvstendig arkitekturfotograf.

Det at han nå kommer til finalen med nettopp slike bilder, tolker han som et enormt klapp på skulderen.

– Jeg sier alltid at fotografer og arkitekter tenker på mange måter ganske likt, så hvis mine antagelser stemmer – så er dette en veldig fin start på min reise.

Barneportretter og aktbilder
Foto: Jeanette Larsen

Larsen har deltatt med seks bilder og heller ikke hun vet hvilke bilder hun er premiert for. Men hun har mest tro på bildet av datteren Clara (over).

– Clara er en dyktig modell, og hun er gjerne tilgjengelig når tåka plutselig er der. Teppene hadde jeg kjørt rundt med i bilen hele ferien i tilfelle det skulle by seg en mulighet, sier Larsen.

– Portrettbildet av den lille jenta er det jeg driver med til daglig. Jeg er veldig glad i enkle rene barneportretter gjerne med et uttykk du kan lure litt på, og selvfølgelig, uansett motiv: Det må være ordentlig lyssatt.

Hun har også deltatt med to aktbilder, som er en type fotografi hun jobber en del med.

– Noen ganger er det morgengaver, andre ganger bare for gøy. Prøver å lage bilder der modellen er sterk, stolt og vakker. Det tenker jeg egentlig bør gjelde alle som blir fotografert.

Foto: Jeanette Larsen

Det er litt tilfeldig at hun endte opp med å sende inn akkurat disse bildene.

– Når jeg velger i kundebilder finnes det mange med den samme bildekvaliteten. Det vil likevel alltid være sånn at jeg føler mer, og husker  noen, bedre enn andre. Det de har felles er at jeg har tro, eller ihvertfall håp, om at de faglig holder mål og gjerne vil ha en faglig tilbakemelding på dem.

Premieutdeling i mars

En plass i finalen betyr at de er blant de ti beste i den aktuelle kategorien. Hvilken plassering de får, annonseres på premieutdelingen i Innsbruck, Østerrike 16. mars.

Se hele listen over finalister på FEPs egne nettsider

Norske fotografer har også tidligere gjort det skarpt i konkurransen. I 2018 kom Søren Sviland og Natalia Pipkina til finalen. I 2017 var Frøydis Geithus, Natalia Pipkina og Søren Sviland blant finalistene.

Under kan du se alle Kristoffer og Jeanettes innsendte bilder.

Foto: Kristoffer Wittrup
Foto: Kristoffer Wittrup
Foto: Kristoffer Wittrup
Foto: Jeanette Larsen
Foto: Jeanette Larsen
Foto: Jeanette Larsen
Foto: Jeanette Larsen