Intervju: Terese Samuelsen

Terese Samuelsen
Foto: Terese Samuelsen

Det begynte med et kamera i konfirmasjonsgave. Men det skulle flere år med universitetsstudier til før Terese Samuelsen turte å satse på fotografi som karriere.

Tekst: Christine Tolpinrud Foto: Terese Samuelsen

Hun har fått gull, sølv og flere hederlige omtaler i Landskonkurransen. Vunnet årets bryllupsbilde og blitt kåret til årets student. Og nå er hun, sammen med Søren Sviland, Bjørn Tore Stokke og Andreas Kalvig Anderson, kommet til finalen i verdensmesterskapet i fotografi – World Photographic Cup. Det er bare noen måneder siden Terese Samuelsen tok svennebrevet, men hun er allerede med og kjemper om priser i verdensklasse.

– Det var en stor overraskelse, jeg hadde aldri forventet å konkurrere på et internasjonalt nivå, forteller Terese.

Terese Samuelsen. Foto: Marius H. Iversen

Vi prater sammen bare en drøy uke etter at det ble kjent at bildet ”Himmelsk” er kåret til et av verdens ti beste bryllupsbilder. Saken har fått stor interesse, blant annet i mediene.

– Det er utrolig artig at mediene har vist en slik interesse. Og så tenker jeg at det er bra for faget, at norsk fotografi får denne typen oppmerksomhet.

I slutten av februar reiser hun til Japan for å motta den endelige plasseringen innen topp ti, og kanskje komme hjem med en medalje. Men det hun gleder seg mest til, er å møte de andre finalistene, som kommer fra hele verden.

– Jeg håper på gode samtaler med de andre. Jeg ser at de jobber på andre måter, og at det er mange forskjellige stilarter og et bredt spekter blant de som kom til finalen. Jeg håper det kan være inspirerende.

Himmelsk. Foto: Terese Samuelsen, TiTT Melhuus

Skulle bli psykolog

Men tilbake til begynnelsen. 29-åringen har drevet med foto siden konfirmasjonen, men først etter flere år med universitetsstudier valgte hun å satse på fotografi som karriere.

– Jeg studerte lenge på Universitet i Bergen for å bli organisasjonspsykolog. Men det var fotografi som holdt meg oppe om natta. Det var noe jeg gjorde for min egen del, og som vokste til å bli en karriere, forteller hun.

Vinteren 2012 ser hun en annonse for fotoutdanningen ved Medieskolerne i Viborg i Danmark, som inkluderte en trainee-stilling i Norge. Hun søkte og fikk plassen. Og da var det gjort.

– Jeg hadde tenkt til å begynne på Master i organisasjonspsykologi høsten 2013, og skulle bare drive med foto i pausehalvåret. Men jeg klarte ikke å se meg tilbake. Og det har jeg ikke angret på! Det er et fag som gir meg mye.

Foto: Terese Samuelsen

Terese tok svennebrevet i september 2016 og ble deretter fast ansatt i lærebedriften, TiTT Melhuus i Trondheim. Her fotograferer hun barn og familier, konfirmanter og bryllup. Kvelder og helger bruker hun på egne prosjekter. Helt siden hun startet på studiene har hun prøvd å utfordre seg selv ved å jobbe med egne ideer og inspirasjon.

– Da jobber jeg kanskje med et litt annet uttrykk, med fokus på stemninger og det abstrakte, og jeg utfordrer bildeuttrykket litt mer. Det gir meg mye personlig, og jeg henter nok noe av det jeg driver med over i det daglige arbeidet med kunder. Det fungerer i symbiose, forteller hun og sier at hun lar seg inspirere av forskjellige typer fotografi, som dokumentar, kommersielt og kunst.

En ambisjon for de personlige prosjektene er å lage utstilling og bok. Men dit har hun ikke kommet – ennå.

– Men jeg har flere serier jeg arbeider med, som jeg håper vil være klare for publikum litt frem i tid.

Sosialt og visuelt

Etter fire år som lærling og fotograf, er det flere ting hun liker ved yrket.

– Det sosiale er en av dem. Jeg jobber primært med å ta bilder der mennesker inngår. Det å møte folk og jobbe sammen med dem, lage uttrykksfulle bilder. Det er en kjempestor utfordring, forteller hun.

Foto: Terese Samuelsen

– Det andre er det å jobbe visuelt, få ut tanker, ideer, stemninger og følelser som jeg har i hodet. Det å skape noe visuelt, og den gode følelsen de gangene du treffer. Det er ikke alltid man får det til, men den følelsen når du treffer er en slags drive.

Som nyutdannet har hun ikke hatt mye tid til å tenke over framtiden, men noen ønsker og planer har hun.

– Det er tidlig i karrieren og jeg prøver meg fortsatt fram. Jeg trives godt her jeg er, men har også en drøm om at jeg skal kunne publisere bilder i bok- eller utstillingsform i tillegg til det jeg gjør i dag, forteller hun.

– Drømmen er å kunne fortsette å leve av fotografi på fulltid. Både ved å levere bilder på oppdrag for kunder, og i form av prosjekter ment for et større publikum. Da er jeg der jeg vil være.

Teresesamuelsen.com

Intervjuet ble først publisert i Fotografi 2/2017

Les også:
Isidor Åstrøm: En konstant søken etter kunnskap
Intervju: Dag Myrestrand
Dansefotografen
120 år med Fotograf Nyblin
Møtte veggen – ble fotograf
Devegg Ruud: Mester ved en tilfeldighet
Kirsti Hovde: Hvert bilde er en mulighet
Øistein Lind: Familien full av fotografer
Arnfinn Johnsen: – Jeg har verdens beste yrke!